Masterclass ‘Gemeenschapskracht in de praktijk’
Toepassen van de werkende principes van gemeenschapskracht op eigen praktijken, in dialoog verschillende praktijkervaringen onderzoeken en verder brengen.
In deze interactieve masterclass maakt u kennis met de werkende principes van gemeenschapskracht en de methodiek van met elkaar waarderend onderzoeken en leren van elkaars praktijkervaringen. Er wordt met elkaar onderzocht welke werkende principes aandacht vragen in de verschillende praktijken van deelnemers. U verdiept zich in één of meerdere werkende principes, u ervaart hoe de waarderende aanpak werkt, brengt eigen kennis en ervaringen in en krijgt handvatten voor uw eigen praktijkvraagstuk. De focus van de masterclass wordt specifiek afgestemd op de inbreng en vraagstukken van de deelnemers.
De werkende principes voor gemeenschapskracht zijn in 2020 in beeld gebracht in een Online Bewonersexpeditie Gemeenschapskracht. In iedere ontmoeting stond een ander thema en ander praktijkverhaal centraal. We startten met een verkenning van werkende principes en thema’s met Meta de Vries van Buurtcooperatie Oostelijk Haven Gebied Amsterdam. We vervolgden de expeditie met Piet Verhoeven van Cooperatie Esbeek om de Volhoudbaarheid van gemeenschapskracht te onderzoeken, de kunst om samen echt verder te komen en deel te zijn van een geheel dat toekomst heeft. Met Jos van Wegen van Coopnet en anderen stonden we stil bij hoe we Gemeenschapskracht Samen mogelijk maken om na de pioniersfase te kunnen bestendigen en met Gul Dolap-Yavuz van Beytna onderzochten we wat Gemeenschapskracht De moeite waard maakt in ons persoonlijke leven, voor de mensen om ons heen, de gemeenschap waar we deel van uitmaken en in de manier waarop we samenleven, het grotere geheel. In een afsluitend Oogstfeest zijn de opbrengsten, werkende principes en ervaringen gedeeld die de basis vormen voor deze Masterclass.
Ontwikkeldoelstellingen
Het volgen van de online masterclass levert u het volgende op:
- Inzicht in de werkende principes van gemeenschapskracht;
- Een startpunt voor het toepassen van die principes in uw initiatief;
- Een hands-on ervaring met het werken in dialoogvorm;
- Een werkwijze voor met elkaar leren en verder komen;
- Nieuwe inzichten en versterking van uw netwerk.
Opzet en werkvorm
De twee uur durende masterclass vindt in een live bijeenkomst plaats. Op de online leeromgeving ontvangt u een video, presentatie of publicatie over de werkende principes, de aanpak en een vragenlijst zodat de masterclass kan worden afgestemd op de praktijkvraagstukken van deelnemers.
In de interactieve masterclass wordt kennis gemaakt met elkaar, met de werkende principes en de waarderende dialoogvorm als methodiek voor met elkaar leren en het bouwen van sterke gemeenschappen. De werkende principes worden toegepast op eigen praktijken van deelnemers volgens de waarderende methodiek (Appreciative Inquiry). U gaat naar huis met nieuwe inzichten en concrete acties voor in uw eigen praktijk.
Doelgroep
Initiatiefnemers en andere direct betrokkenen bij lokale bewonersinitiatieven. Het initiatief kan net gestart zijn, in de groeifase verkeren of toe zijn aan bestendiging en continuïteit. Vraag ook andere mensen die bij uw praktijk/vraagstuk betrokken zijn om aan te sluiten.
Docenten
Deze masterclass wordt gegeven door Sharona A. Ceha, Wilma de Buck en Harry Troelstra. Sharona, Wilma en Harry hebben in 2021 de werkende principes van gemeenschapskracht in beeld gebracht in een online expeditie langs verschillende bewonerspraktijken, in interviews met bewonersexperts en gezamenlijk onderzoek in dialoog.
Docenten
Thema
Community building
Meestal werkt u als actieve bewoners of buurtwerker probleemgericht. Of u nou voorzitter bent van een wijkplatform of wijkcoördinator namens een gemeente. U wilt... Lees meer
Gemeenschapskracht
Gemeenschapskracht is de positieve energie die vrijkomt als mensen elkaar helpen om hun doelen te bereiken door hun middelen te delen. Denk aan een... Lees meer
- U moet ingelogd zijn om deze opleiding te kunnen volgen.
- Inloggen
- Geen account? Account aanmaken