Online Masterclass ‘Economie door actieve bewoners’

Bewoners zijn actief binnen de meest belangrijke maatschappelijke sectoren, zoals energie, welzijn, zorg, wonen, werk, voedsel, natuur, klimaat, mobiliteit en veiligheid. Daarbij gaan zij zeer praktisch te werk, zij doen aan multitasking. Zo heeft een buurttuin met gemak negen producten: welzijn, werk, zorg, cultuur, horeca, klimaatadaptatie, schone lucht, natuurlijk voedsel en ook nog sierplanten.

Bewoners kijken niet op van multitasking, vaak gaat het zelfs onbewust, maar een econoom is wel verrast. Veel economische theorieën zijn goed in het verklaren waarom een bedrijf zich specialiseert in een enkel product. Als de econoom goed kijkt, moet hij erkennen dat de bewoners in de buurttuin elk los product misschien niet efficiënter, maar wel slimmer produceren dan een bedrijf. Het is tijd om anders over de economie te denken. Deze online masterclass gaat in op de volgende punten:

  • Drie casussen: Coöperatie Klooster & Buren, Dagopvang het Koffiehuis en Cosun (voormalige SuikerUnie).
  • Winnen is ook verliezen, hoe werkt de economie op dit moment?
  • Niet winnen is niet verliezen, hoe werken gemeenschappen, zonder te winnen en zonder te verliezen?

Ontwikkeldoelstellingen

De beweging onder bewoners levert de samenleving en de economie veel op, maar deze is nog maar vijftien, misschien twintig jaar oud. Er kan dus nog zo veel meer en niet alleen onder bewoners. De manier van werken van bewoners kan ook voor bedrijven en overheden nuttig zijn. De deelnemers aan deze online masterclass leren aan de hand van voorbeelden hoe bewoners hun buurt inzetten voor meer dan alleen wonen, namelijk ook voor zorg, energie, voedsel, etc. U leert hoe dit kosten bespaart en hoe dit maatschappelijke en financiële waarde creëert. Ook leert u hoe deze manier van werken (multitasken) zich niet hoeft te beperken tot bewoners en hun buurten, maar hoe overheden en bedrijven hieraan kunnen meewerken. Met deze inzichten kunt u zelf gaan experimenteren in uw eigen omgeving, of organisatie.

Opzet en werkvorm

De twee uur durende online masterclass wordt via Zoom gehouden. Na het aanmelden ontvangt u een uitnodiging met link om deel te nemen aan de online bijeenkomst. De online masterclass bestaat uit drie onderdelen:

  1. Werken met voorbeelden;
  2. Anders economisch denken;
  3. Hoe verder in ieders eigen praktijk.

Tussen en tijdens de onderdelen is er voldoende gelegenheid voor vragen en debat.

Doelgroep

Actieve bewoners en beroepskrachten die zich willen bekwamen in hun (vrijwilligers)werk om de gemeenschap te versterken.

« terug naar aanbod

Docenten

Jurgen van der Heijden

medeoprichter en oud-bestuurslid bij Nederland Zorgt voor Elkaar

Lees meer

Maarten Nijman

directeur bij Our New Economy

Lees meer

Samenwerking partners

Our New Economy

Lees meer

Thema

Economie

Een woning is om in te wonen, maar actieve bewoners gebruiken bijvoorbeeld daken en tuinen voor energie, klimaat en voedsel. Zij zien de woning... Lees meer

Gemeenschapskracht

Gemeenschapskracht is de positieve energie die vrijkomt als mensen elkaar helpen om hun doelen te bereiken door hun middelen te delen. Denk aan een... Lees meer


Online via Zoom

meer info

Quote

De Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht is een open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en beroepskrachten.

© 2023 Ella Vogelaar Academie | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KvK-nummer: 08187397
Een product van Meaningful Matters| Technische realisatie Sieronline B.V.