Online Masterclass ‘Financiering coöperatief ontwikkeld vastgoed’

Banken en bewonersinitiatieven weten elkaar niet altijd te vinden bij de financiering van coöperatieve vormen van wonen met zorg. Banken hebben moeite met het goed inschatten van de risico’s en waarde van zulke projecten. Bewonersinitiatieven hebben moeite om de veelal complexe businesscases goed over de bühne te brengen. We willen over de financiering van coöperatief ontwikkeld vastgoed een overleg op gang brengen dat zich richt op wederzijds begrip en gelijkwaardigheid in het financieren van coöperatieve vormen van wonen en zorg.

De online masterclass moet leiden tot scherpte in de knelpunten en kansen die op dit moment bestaan in de financiering van coöperatief ontwikkeld vastgoed.

Ontwikkeldoelstellingen

  • Hoe kunnen bewonersinitiatieven zichzelf en hun project zo presenteren dat financiers, zoals leden, fondsen en banken, een goede beoordeling kunnen maken van de kredietwaardigheid?
  • Welke uitgangspunten hanteren banken in het algemeen voor financiering van coöperatieve vormen van wonen en zorg?
  • Wat is de gewenste mix van ledeninbreng, (achtergestelde) leningen door derden zoals fondsen en vreemd vermogen van banken?
  • Welke rol kunnen andere partijen, zoals gemeenten, provincie, e.d., spelen in de financiering van coöperatief vastgoed?
  • Welke risico’s zijn er verbonden aan de investering in en exploitatie van vastgoed door bewonersinitiatieven en hoe kunnen deze beheersbaar en inzichtelijk worden gemaakt?

Opzet en werkvorm

De twee uur durende online masterclass wordt via Zoom gehouden. Na het aanmelden ontvangt u een uitnodiging met link om deel te nemen aan de online bijeenkomst. Na een korte kennismakingsronde en inleiding zal casuïstiek uit de praktijk en uitganspunten van verschillende financieringsvormen worden behandeld en worden afgewisseld. Tijdens de online masterclass is er voldoende ruimte voor vragen en discussie.

Doelgroep

Bewonersinitiatieven en/of professionals die een beter inzicht willen hebben in de financiering van coöperatief ontwikkeld vastgoed.

« terug naar aanbod

Docenten

Jan Snijders

voorzitter bij Woonstichting Nu Voor Straks en De Sleutel

Lees meer

Jasper Klapwijk

Lees meer

Nelleke van Olst

senior relatiemanager Zorg & Welzijn bij Triodos Bank NV

Lees meer

Tim Jongman

research consultant en docent bij Universiteit Twente

Lees meer

Samenwerking partners

Kantelingen BV

Lees meer

NLZVE

Lees meer

Triodos Bank

Lees meer

Thema

Economie

Een woning is om in te wonen, maar actieve bewoners gebruiken bijvoorbeeld daken en tuinen voor energie, klimaat en voedsel. Zij zien de woning... Lees meer

Ouder worden

In 2040 zijn er twee keer zoveel ouderen als nu. Zal het huidige zorgstelsel ons voldoende mogelijkheden bieden om deze groei te realiseren? Actieve... Lees meer

Vastgoed

Steeds meer gemeenschappen maken plannen om kleinschalige woonzorgvoorzieningen in de eigen gemeenschap te realiseren, zodat mensen oud kunnen worden in hun eigen vertrouwde buurt.... Lees meer


Online via Zoom

meer info

Quote

De Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht is een open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en beroepskrachten.

© 2023 Ella Vogelaar Academie | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KvK-nummer: 08187397
Een product van Meaningful Matters| Technische realisatie Sieronline B.V.