Webinar ‘Gemeenschapskracht, wat is dat?’


Iedereen maakt elke dag weer gebruik van gemeenschapskracht. Heel eenvoudig wanneer mensen elkaar ergens mee helpen. Dit gebeurt te allen tijde, maar het is bijzonder hoe mensen daarvan tegenwoordig steeds meer gebruik maken. Zeker veranderen actieve bewoners hun buurt door samen aan de slag te gaan met zorg, energie, voedsel, vervoer, natuur, erfgoed en veel meer. Op deze maatschappelijke terreinen laten mensen nog altijd het meeste over aan bedrijven en overheden. Wanneer is gemeenschapskracht een alternatief en wat doen mensen dan precies in hun buurt?

Ontwikkeldoelstellingen

Wat brengt dit programma u?

  • Met behulp van veel voorbeelden krijgt u inzicht in hoe bewoners hun buurt gebruiken als een middel tot een reeks doelen, zoals wonen, welzijn, zorg, energie, klimaat, voedsel, vervoer, recycling en steeds meer.
  • U leert hoe een buurt maatschappelijke waarde creëert door aan doelen als zorg, energie en vervoer te werken, en hoe de buurt daarmee kosten bespaart.
  • De relatie van actieve bewoners met de gemeenteraad, het gemeentebestuur en andere overheden.
  • Het recht waarmee actieve bewoners rekening moeten houden en de rechten die zij hebben.
  • De geldstromen waarmee actieve bewoners rekening moeten houden en hoe zij hun initiatief financieel gezond houden.

Opzet en werkvorm

Het webinar bestaat uit zes blokken. Het totale webinar duur 01:15:46 minuten. Na het bekijken van alle blokken kunt u het webinar onbeperkt terugkijken.

Blok 1: De aftrap, waarom deze cursus en voor wie.
Blok 2: Een casus, Wereldtuin Verdeliet in Cuijk.
Blok 3: Een definitie van gemeenschapskracht.
Blok 4: De relatie met democratie en openbaar bestuur.
Blok 5: Rechten van het bewonersinitiatief.
Blok 6: Geldstromen rond het bewonersinitiatief.

Doelgroep

Bewoners en/of beroepskrachten die zich willen bekwamen in hun (vrijwilligers)werk om de gemeenschap te versterken. Ook heel geschikt voor een team van actieve bewoners en diverse professionals die samenwerken in een wijk of dorp.

« terug naar aanbod

Docenten

Jurgen van der Heijden

medeoprichter en oud-bestuurslid bij Nederland Zorgt voor Elkaar

Lees meer

Samenwerking partners

NLZVE

Lees meer

Thema

Community building

Meestal werkt u als actieve bewoners of buurtwerker probleemgericht. Of u nou voorzitter bent van een wijkplatform of wijkcoördinator namens een gemeente. U wilt... Lees meer

Economie

Een woning is om in te wonen, maar actieve bewoners gebruiken bijvoorbeeld daken en tuinen voor energie, klimaat en voedsel. Zij zien de woning... Lees meer

Gemeenschapskracht

Gemeenschapskracht is de positieve energie die vrijkomt als mensen elkaar helpen om hun doelen te bereiken door hun middelen te delen. Denk aan een... Lees meer


Flexibel waar en wanneer het u past

meer info

Quote

De Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht is een open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en beroepskrachten.

© 2024 Ella Vogelaar Academie | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KvK-nummer: 08187397
Een product van Meaningful Matters| Technische realisatie Sieronline B.V.